Het Archief 2010 van www.bunkergordel.be.
Een overzicht van reeds oudere nieuwsfeiten van de website. Bent u meer geïnteresseerd in de (oude) nieuwtjes uit 2011 op de website klik dan gewoon op "Archief 2011".
Detailbeschrijving van de bunkertjes. (24/12/2010)
Dit stukje van de website is ondertussen ongeveer 9 maanden niet meer geactualiseerd geweest. Daarom wordt heden dit stukje geupdate en zelfs aangevuld met nog wat bijkomende info, voor sommigen allicht mierenneukerij, voor anderen bijkomende interessante weetjes. Veel plezier ermee.
Actualiseren informatie over camoufleren van de bunkertjes van bruggenhoofd Gent. (12/12/2010)
De informatie over de wijzes waarop men de bunkers, soms tot in de kleinste details ging camoufleren, werd geactualiseerd.
>> Camouflage van de bunkers.
Een nieuwe bunkerwandeling tussen Munte en Moortsele van 10 km lang (4/12/2010).
De bunkerwandeling tussen Munte en Moortsele die al eens werd gewandeld in samenwerking met Pasar Merelbeke en daarna nog eens als organisatie van de website zelf, is heden integraal met duidelijke uitleg en zeer veel foto's terug te vinden op de website.
>> Bunkerwandeling Munte-Moortsele (10 km)
Poging tot het redden van de afbraak van het bunkertje D23 langs de Schelde te Kwatrecht. (17/11/2010).
Opnieuw dreigt de afbraak van een zeer fraai en voor velen onbekend bunkertje D23 langs de Scheldeboord te Kwatrecht. Lees het verslag van een poging om hem uit het onbekende te halen...
Scroll naar beneden de bunkerfiche en laat eveneens aan de gemeente Wetteren weten waarom een dergelijk bunkertje zou moeten bewaard kunnen blijven. Het is allicht één van de laatste echte pareltjes op de linie die toch zou moeten bewaard kunnen blijven en waarvoor binnen de gemeente Wetteren tot op heden geen gehoor is voor gevonden.
Als reactie op het opstarten van een petitie tegen de dreigende afbraak van het bunkertje D23 en door de aandacht voor het thema in de regionale pers (zie artikels iets verderop), mochten we ondertussen van de Gemeente Wetteren toch onderstaande mail ontvangen waaruit we mogen besluiten dat er toch zoveel mogelijk zal geprobeerd worden het bunkertje te proberen behouden:
Beste,
De gemeente Wetteren maakt van onroerende erfgoedzorg een belangrijke pijler binnen haar beleid en dankt u voor uw inspanningen om het bouwkundig erfgoed in onze gemeente te bewaren. Mede op uw vraag zal nagegaan worden of het mogelijk is om - binnen de wettelijke bepalingen die de sigma dijkwerken regelen - de genoemde bunker te bewaren. Hierover werd advies ingewonnen bij het Agentschap Waterwegen en Zeekanalen. Een antwoord wordt op korte termijn verwacht.
Afhankelijk van dit antwoord, zal het College van Burgemeester en Schepenen beslissen of de betreffende bunker kan gevrijwaard worden. Er zal hierbij rekening worden gehouden met zowel de erfgoedkundige waarde van het relict als met de wettelijke bepalingen terzake. Advies zal bij de betreffende instanties worden ingewonnen. Eens de beslissing genomen is, zal u hierover op de hoogte worden gesteld.
Met vriendelijke groeten
Lieve De Gelder
Schepen van Financiën, Cultuur, Toerisme,
Erfgoed, Gelijke kansen, Buurtontwikkeling en
Patrimonium
Voorzitter Autonoom Gemeentebedrijf Wetteren
gemeentebestuur Wetteren
Markt 1
9230 Wetteren
Op deze link kunt u de originele artikels (wel in een licht versneden versie om ze vlot leesbaar te houden voor op de website) terugvinden.
Als er nog nieuwe feiten worden vernomen over de mogelijke bescherming van dit bunkertje, verneemt u het zeker via de website.
>> Bunkerfiche bunker D23 te Kwatrecht, heden (nog) een pareltje op de linie.
Website ijvert mee voor het behoud van een bunkertje op het grondgebied van Melsen. Artikel overgenomen uit "Het Nieuwsblad van 16/10/2010".
>> Artikel uit het Nieuwsblad van 16 Oktober 2010
Publieke schuilkelder onder de gebouwen van het basisschooltje "Ten Berg" te Sint Amandsberg (6/9/2010)
Het basisschooltje "Ten Berg" te Sint Amandsberg in de Schoolstraat 27, herbergt een nog zo goed als intakte publieke schuilkelder. Een gedetailleerde fotoreportage en beschrijving van deze kelder vindt u op onderstaande link.
>> Publieke schuilkelder basisschool "Ten Berg" te Sint Amandsberg.
Dringende nood aan bescherming Militair erfgoed regio Gent. (29/8/2010) |
Heden is het een jammere vaststelling dat in onze regio geen enkel respect meer blijkt te bestaan voor de weinige restanten
van fraai militair erfgoed die nog aanwezig zijn. De kanten van Leuven slaagt men er in, de ganse KW-linie te beschermen in die mate dat er geen bunkertjes meer mogen afgebroken worden zonder bijkomend onderzoek of het niet anders kan dan met een afbraak. In onze regio breek je maar af als het ook maar enigsinds in hun weg staat... Lees het ganse artikel |
|
|
Linkpagina geactualiseerd. (23/8/2010)
Met de jaren heb ik al heel wat leuke websites en blogs weten te ontdekken. Om u wat laten mee te genieten van de vaak zeer interessante en verrassende verhalen van sommige van deze websites, werd recent de link-pagina van de website serieus uitgebreid. Veel surfplezier.
Een Belgische communicatie- en commandobunker uit WO II in het Citadelpark te Gent. (9/8/2010)
De meeste mensen hebben er wel al eens geruchten over gehoord maar weinigen weten wat er onder de grote heuvel in het Citadelpark verborgen zit. Hier het antwoord op dit mysterie.
>> Commandobunker Citadelpark Gent.
Het lot van de bunkertjes van bruggenhoofd Gent na mei 1940 (5/8/2010).
Er werd een aanvulling gedaan bij het lot van de bunkertjes na mei 1940. U vindt hier onder andere een stand van zaken van welke bunkertjes waren verkocht, welke niet op datum van 12 mei 1961. De lijst die hier staat kan onmogelijk groter geworden zijn. Er kunnen hoogstens nog een aantal exemplaren extra verkocht zijn.
>> Welke bunkers van Bruggenhoofd Gent staan heden mogelijks nog te koop.
Een private schuilkelder op het grondgebied van Sint Denijs Westrem. (30/7/2010)
In de buurt van het originele militaire (heden verdwenen) militaire vliegveld van Sint Denijs Westrem, kan in de tuin van een woning nog een authentieke WO II private schuilkelder teruggevonden worden.
>> Private WO II Schuilkelder op de Kortrijkse Steenweg te Sint Denijs Westrem.
Aanvulling bij de beschrijving van het Belgisch leger in mei 1940 - De spoorwegartillerie (24/7/2010).
Bij de beschrijving van het Belgisch leger in de periode mei 1940, zijn een aantal bijkomende afbeeldingen geplaats van oa 170 mm en 380 mm geschut..
>> Belgische spoorweggeschut in mei 1940.
Duitse Wereldoorlog II Radarpost "Goldammer" op het grondgebied van Wortegem-Petegem (24/7/2010).
Op het grondgebied van Wortegem (heden deelgemeente van Wortegem-Petegem), bevond zich tijdens WO II, een Duits radarstation. Het geheel maakte deel uit van het totaalconcept van de Duitse Westwall.
>> Duits WO II Radarstation op grondgebied Wortegem-Petegem.
Bijkomende info over de kostprijzen van de verschillende bunkers. Geleidelijk wordt het volledig bouwproject C toegevoegd. (20/7/2010)
Naast de kostprijzen van de bunkers van bouwfirma A en B, werden ook schattingen toegevoegd van de kostprijzen van de bunkers van bouwfirma's E, F, G lot 1,2 en 3. Van deze bouwfirma bestaat enkel een kostprijs van het ganse project en de basisprijzen gehanteerd door deze bouwfirma. Op basis van gemiddelde hoeveelheden zoals teruggevonden bij gelijkaardige bunkers bij de bouwfirma's A en B, werden de kostprijzen van deze bunkers zo goed als mogelijk bepaald. De details per bunker werden opnieuw toegevoegd per bunker op elke bunkerfiche apart. De globale geschatte prijzen vindt u terug op onderstaande links.
Recent werd de berekening gelijkaardig ook gemaakt voor bouwfirma C.
Reeds op de website aanwezig:
Bruggenhoofd Gent geeft opnieuw een aantal van zijn laatste geheimen prijs. Alle ontbrekende plannen van bouwfirma B. (De bunkers uit de streek van Nazareth en Eke) - (28/6/2010)
Geleidelijk aan worden bijkomend de plannetjes en doorsnedes op de website geplaats van het bouwproject B. Deze plannen waren tot voor kort in de Moskou-archieven nog altijd onvindbaar. Veel dank voor het goede speurwerk van Mr Roland Versele (Simon Stevin Stichting)
Aangepaste bunkerfiches zijn:
- Voorliniebunkers: A7, A8, A9, A10, A11, A12, A13, A14.
- Achterliniebunkers: B11, B12, B13, B14.
- Commandobunkers: C5, C6.
- Steunliniebunkers: D3, D4, D5.
- Steunpunt Eke: E1, E2, E3, E4, E5, E6, E7, E8, E9, E10.
Bunkertje A36 hersteld in originele staat voor de herdenking van " 70 jaar mei 1940". (4/6/2010)
De bunkerfiche van het bunkertje A36 werd aangepast omwille van de al dan niet geslaagde aanpassingswerken aan het bunkertje. De gemeente Gijzenzele heeft het bunkertje proberen in originele staat herstellen als onderdeel van de herdenking van 70 jaar geleden "Mei 1940".
>> Bunkerfiche A36.
De eerste door de website georganiseerde bunkerwandeling Kwatrecht-Melle (10 km). (20/4/2010)
Het volledige parkours, inclusief foto's van de eerste door www.bunkergordel.be georganiseerde bunkerwandeling Kwatrecht-Melle, werd aan de website toegevoegd. U kunt eenvoudig met de bijgevoegde uitleg de wandeling nawandelen en op ontdekking gaan over het prachtige landelijke terrein dat de wandeling bestrijkt. De tocht is identiek aan deze dat begeleid werd gewandeld op 13/12/2009. (Vanaar ook de bijgevoegde foto's met dank van de verschillende personen die foto's bezorgden van tijdens de wandeling)
>> Bunkerwandeling Kwatrecht-Melle (10 km)
Uitzending over "Reichsschule Flandern" binnen de nieuwe Canvasreeks "Publiek Geheim" met medewerking van de website www.bunkergordel.be (7/3/2010)
Ziehier de rechtstreekse link naar de websites die melding maken van het programma over de SS-school te Kwatrecht waaraan de website meewerkte.:
- Publiek Geheim (website bestaat ondertussen niet meer)
- www.vrtfansite.be (website bestaat ondertussen niet meer)
De aflevering van de programmareeks waaraan de website meewerkte, liep op 30 maart 2010 om 20u40 op Canvas. De opnames dateerden ondertussen reeds van 30 oktober 2009.
Hieronder alvast het onderwerp dat binnen de aflevering van het programma Publiek geheim zullen aangehaald worden:
Wat bijkomende info en foto's van het oude Duitse munitiedepot De Ghellinck, ook beter gekend als het IJzeren Bos, te Zwijnaarde. (1/3/2010).
>> Domein De Ghellinck te Zwijnaarde.
Het oorlogsverleden van Kwatrecht en Melle in wereldoorlog I en daarbij aansluitend een verdwenen Duits kerkhof op de grens Kwatrecht-Melle. (14/2/2010)
Wist u dat er op het grensgebied van Kwatrecht en Melle ooit een kleiner Duits kerkhof was. Dit is ooit ontstaan als gevolg van de hevige strijd die deze beide gemeentes ook al gekend hebben ten tijde van WO I. Het volledige relaas van de strijd in WO I in deze gemeentes, alsook het ontstaan van dit kerkhof, vindt u op onderstaande link.
Het reeds bestaande relaas wordt geleidelijk aan nog sterk uitgebreid met nieuw tekstmateriaal en foto's..
>> Verdwenen Duits kerkhof op grondgebied Melle uit WOI.
Geschiedenis en beschrijving van een veel besproken Wetters terrein. De koninklijke buskruitfabriek Cooppal te Wetteren. (29/1/2010)
Op Wetters grondgebied was meer dan 2 eeuwen lang, één van de grootste buskruitfabrieken, gevestigd. Een korte beschrijving van de geschiedenis van dit legendarische terrein alsook een beschrijving van wat er heden nog aan restanten terug te vinden is, vindt u op onderstaande link.
>> Koninklijke Buskruitfabriek Cooppal Wetteren.
Nog oudere artikels daterend uit 2009 op deze link. |